Çocukluğumda evimizde en çok pişen ve severek yediğimiz bir pilav. Mutlaka deneyin…
Malzemeler:
- 400 gr kuşbaşı doğranmış kuzu veya dana eti
- 2 adet ilikli kemik
- 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 çay bardağı tel şehriye
- 1 çay bardağı nohut
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
Hazırlanışı:
Et, kemikler ve nohut düdüklü tencerede 8-9 su bardağı su ile ocağa alınır. Kaynayınca üzerinde biriken köpükler alınır. Tuz ilave edilerek düdüklü tencerenin kapağı kapatılır ve 20 dk pişirilir (normal tencerede pişirilecekse daha fazla su koyulur ve etle nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirilir, ara ara kontrol edilir). Piştikten sonra içinden kemikler alınır.
Pilav pişirilecek tencereye 2 kaşık tereyağı konup ısıtılır. İçine önce şehriye atılır, kızarıncaya kadar kavrulur. Üzerine bulgur eklenip bir iki kez çevrilir. Kaynayan et suyundan 5 su bardağı alınıp eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. Damak zevkinize ve bulgurun cinsine göre biraz daha su ilave edilebilir. Pilav piştikten sonra et ve nohutlar yarım kepçe et suyu ile beraber pilava ilave edilip karıştırılır. Sıcak servis yapılır. Servis tabaklarının üzerine karabiber serpilir.
Afiyet olsun.
Not: Yemek pişirirken kullandığınız malzemelerin cinsini tanımanız ve ona göre kullanmanız önemlidir.
Nohut mesela geç pişiyorsa önceden en az 3-4 saat ıslamanız gerekecek. Veya kullandığınız bulgurun cinsine göre en az iki, üç hatta dört katı su koymanız gerekebilir.
Pişirirken şehriye ilave ederseniz şehriyenin ölçüsü kadar da su eklemelisiniz.
Aklınızda bulunsun: Bulgur pilavı piştikten sonra fazla bekletilmeden yenirse lezzetine daha çok varırsınız. Pirinç pilavı gibi demlemek gerekmez. ”Bulgur pilavını pişir yut, pirinç pilavını pişir unut” deyimi de bunu vurgulamaktadır 🙂